Társasházak homlokzatburkolatai

Szerző: | 2023 aug 3 | burkolat, érdekesség, homlokzatburkolat, kerlite, nagytáblás burkolat

Rendhagyó témával érkezünk, amiről eddig kevesebb szót ejtettünk. Az  igényes fürdőszoba burkolatok és kiegészítők forgalmazása mellett erős szakmai háttérrel, referenciákkal és tapasztalattal rendelkezünk a hidegburkolatok kültéri használata kapcsán is. A kültéri padlóburkolási megoldásainkról korábban már írtunk egy átfogó bejegyzést, ezt itt olvashatod, most pedig olyan referenciáinkat gyűjtöttek össze, ahol nagytáblás vékonyított anyagainkat társasházak homlokzat burkolatként láthatod viszont.

Mik azok a nagytáblás vékonyított burkolatok?

nagytáblás kerámiahomlokzatburkolat

A kerámiagyártás az utóbbi évtizedekben rengeteg kutatás-fejlesztésnek köszönhetően óriási fejlődésen ment keresztül. A hagyományos 9 mm -14 mm vastagságban gyártott kerámia lapoknak van egy bizonyos méretkorlátja, ami a súlyból és a kezelhetőségben is adódik. Ezt a méretkorlátot hosszú évek alatt úgy tudták feloldani vezető gyártóink, hogy a lapokat elvékonyították 3 mm – 6,5 mm  vastagságúra és ezzel egyidőben a méretüket is képesek voltak megnövelni, ezeket a típusú burkolatokat nagytáblás vékonyított lapoknak nevezzük. Ma a legnagyobb forgalmazott nagytáblás vékonyított burkolatunk 120×278 cm méretű és  6 mm vastagságú.

Nagytáblás vékonyított lapok megjelenésével a kerámiaburkolatok felhasználási lehetősége is lényegesen kibővült, már nem csak klasszikus beltéri fal- és padlóburkolatként, bútorok frontjaként vagy konyhák munkalapjaként használhatóak, hanem kültéren homlokzatburkolatként is.

nagytáblás kerámiahomlokzatburkolat

Hogyan használhatók a kerámialapok homlokzatburkolatként?

A homlokzatburkolás speciális területe az építőanyag forgalmazásnak, itt nem csak magára a kerámialapra, hanem az egész mögötte alkalmazott rétegrendre; rögzítésekre, ragasztásra, falszerkezetre és hőszigetelésre speciális jogszabályok és műszaki követelmények vonatkoznak. A SFERA Kerámia végig járta ezt az utat és minden magyarországi előírásnak megfelelő szerkezeti rendszert alkotott meg nagytáblás kerámia homlokzatburkolataikra, ennek köszönhetően a kerámia homlokzatburkolás területén jelenleg csak a SFERA Kerámia tudja bemutatni a beépítéshez szükséges összes engedélyt felmutatni.

Milyen rétegrendekkel alakíthatók ki kerámiahomlokzatok?

A nagytáblás kerámia homlokzatburkolatok átszellőztett és ragasztott rétegrenddel alakíthatók ki. A ragasztott rétegrend világos színű kollekciókból valósítható meg 3 és 3,5 és 6 mm vastagsági és maximum 50×150 cm méretű lapokból , maximum 20 m épületmagasságig. Az átszellőztetett rétegrendi kialakítás többféle mechanikai rögzítési megoldással alakítható ki 5,5 mm  vastag és 100×300 cm méretű lapokból.Magyarországon egyedüliként a SFERA Kerámia rendelkeznek a homlokzati alkalmazáshoz elengedhetetlen ÉMI és TÜV bevizsgálással, így homlokzatburkolási rendszereik biztonsággal és felelősséggel tervezhetők be az egyes projektekbe. Fontosnak tartjuk, hogy az általunk ajánlott termékek és felelősségel betervezhetők, biztonságal kivitelezhetők és használhatók legyenek ezért homlokzatburkolásra mi is a SFERA Kerámia burkolat kollekcióit ajánljuk.

A kerámiaburkolatból készült  homlokzatok

  • egyedi megjelenést és designt adnak – minden igényt kielégítő szín és méretválasztékkal rendelkeznek
  • tűzállók – Rendszereink megfeleltek az európai és magyarországi tűzvédelmi bevizsgálásoknak és előírásoknak
  • időtállók – a lapok az idő múlásával sem fakulnak meg
  • színtartók, fagy és UV állók – a kerámia lapok ellenáll fagynak, melegnek és UV sugárzásnak egyaránt.
  • anti-graffiti állók –  a kerámia burkolatokra kerülő graffiti általános tisztítószerrel lemosható felületéről.
  • sav-és lúgállók – mindenféle környezeti hatás esetén jól teljesítenek
  • antibakteriálisak – PROTECT antibakteriális védelemmel rendelkeznek, a lapfelületre kerülő baktériumok 99,9 % azonnal elpusztítják

A közelmúltban elkészült számos társasház referenciáinkból bemutatjuk három projektünket:

 

Waterfront City, Óbuda

Építész: Hajnal Építész Iroda  | Beruházó: Biggeorge Property  | Homlokzatburkolat – Panaria, Stone Trace, Lea Ceramiche , Concreto | Fotó: Horváth Miklós

Óbuda szívében a Hajnal építésziroda tervei alapján a Duna-parthoz közel egy 5 hektáros területen lenyűgöző panorámával valósult meg a Biggeorge Property társasház fejlesztése. A terület a III. kerületben egy smart-city városrésznek adott otthon, ugyanis a társasházi épületek kereskedelmi, szolgáltató, vendéglátó és iroda egységekkel is rendelkeznek és a huszonegyedik századi elvárásokat minden szinte kielégítő, vonzó környezetet teremtette a régi szeszgyár iparterület rehabilitálásával.. A beruházás során 9 és 13 emeletes többségében teraszos sakktáblaszerűen elhelyezett társasházi épületek valósultak több ütemben épületek. A III. ütem épületeinek homlokzatára a Panaria Stone Trace és a LEA Ceramiche Concreto 6 mm vastag 60×120 cm méretű kerámia lapjai kerültek.

Waterfront homlokzatburkolat Waterfront homlokzatburkolat

 

 

Westside Residence – Budapest, Bulcsú Utca 

Építész: Lamro-Terv | Homlokzatburkolat – Cotto D’este, Woodland  | Fotó: Horváth Miklós

A Westside Residence kiugró erkélyeire igazi természetközeli érzést varázsoltak fahatású nagytáblás kerámialapjainkkal a Lamro-Terv tervezői. Az igényesen kialakított társasház homlokzatán látható burkolatainkat emelték be a tervezők a belső terekbe is ezzel egységes, magas színvonalú belső és külső tereket teremtettek.

Bukcsú utca társasház homlokzatburkkolat Bukcsú utca társasház homlokzatburkkolat

 

Kartács utcai társasház

Építész: Symbister Tervezőiroda | Termék: Cotto D’este – Forest, Cotto D’este – Exedra | Fotó: Bata Tamás

Harmadik projekt,amit bemutatunk a Symbister Tervezőiroda elképzelése alapján valósulhatott meg. A Kartács utcai  társasházi épületen a vakolt és a kerámia homlokzattal burkolt felületek váltakoznak. A kerámia homlokzatburkolat a földszinti épületrészt teljes egészében körbeöleli és az emeleti szinteken elhelyezett kiugró loggiákat emeli ki kintrasztos keretezéssel.

Kartács utca társasház homlokzatburkolat

A társasházi homlokzatburkolatoknál kiemelten fontos, hogy időtállóak, könnyen karbantarthatóak legyenek. A kerámiahomlokzatok egyedi megjelenést és designt adnak az épületeknek, a lapok az idő múlásával sem fakulnak meg és veszítenek szépségükből, mindenféle környezeti hatásnak ellenállnak, biztonságos megoldást nyújtanak.