A tartós teraszburkolatok titka – száraz burkolás

Szerző: | 2020 máj 22 | burkolat, kültér, száraz burkolás

A jól megválasztott kültéri burkolatok csodálatossá varázsolhatják kertünket vagy a otthonunk szabadba vezető részeit.

A teraszburkolatok azonban csak akkor maradnak hosszú időn keresztül szépek, ha néhány dologra odafigyelünk.

Nyakunkon a nyár, az idő napról-napra kellemesebbé válik és egyre több időt töltünk kertünkben, többek között a teraszunkon. A terasz egy különleges atmoszférájú hely, hiszen összeköti lakásunkat a külvilággal, de éppen ez adja a problémáját is, hiszen a hideget, meleget, vizet, fagyokat, egyaránt bírnia kell a burkolatnak.

Az Átrium Kft. az európai gyártók kültéri termékeinek legjavát mutatja be bemutatótermében, de néhány kollekció raktáron is elérhető. A választék olyan széles és annyira szép, hogy érdemes ilyenkor tavasszal benézni azért is, hogy egy kicsit tájékozódjunk mik a lehetőségek. Vezető márkáink az Cotto D’Este , Love Tiles, Lea Ceramiche vagy a Novabell, Margres  választékából tudunk mutatni gyönyörű modern vagy éppen rusztikus porcelán lapokat.

A gyártók törekednek arra, hogy kültérre szánt kőporcelán lapjaik akár „szárazon” azaz a hagyományos ragasztásos technikákat nélkülözve is elhelyezhetők legyenek és tartósak maradjanak.

A száraz installáció a legproblémamentesebb, és ehhez a gyártók külön erre a célra gyártott 2 cm vastag termékeit kell választanunk.  Bővebben

Az erkélyek és a teraszok szerkezetének legnagyobb ellensége a nedvesség, amely a burkolat alá szivárogva télen megfagy, a jéggé fagyott víz miatt a burkolat feltöredezik, a lapok pedig elválnak az aljzattól. A repedések mentén egyre több nedvesség kerül a szerkezetbe, ahol egyre többször fagy meg, majd olvad fel ismét, egyre nagyobb üregeket hagyva maga után.

Közterületek, teraszok, tetőkertek esztétikus, praktikus és időtálló burkolásához kínál egyedülálló megoldást az olasz Impertek gyár. Ezzel a száraz burkolási rendszerrel egyszerűen és biztonságosan oldható meg a kültéri hidegburkolatok felfagyás mentes kivitelezése.

Az Impertek  ’’tappancsok’’ 1 cm és 100 cm magasság között fokozatmentesen állíthatók, 5% dőlésszögig önbeállók, így  a végleges burkolat vízszintbe rakható, még jelentős talajegyenetlenségek, szintkülönbségek esetén is.

A  2 cm vastag kőporcelán lapokat a sarkoknál alátámasztva, ragasztás nélkül helyezzük el a megfelelően kialakított beton aljzatra, vagy közvetlen a vízszigetelésre. A lapok közt kialakított 2 vagy 4 mm vastag fugahézagok elvezetik a csapadék vizet, mely utána a burkolat alatt elfolyik a csatorna rendszerbe.

Bővebben az Impertek rendszerről