Ízlelő étterem

Szerző: | 2023 nov 8 | burkolat, Egyéb kategória, kerlite, nagytáblás burkolat

Ebben a hónapban egy számunkra kedves projektet, a hegyvidéki Ízlelő étteremmet mutatjuk be.  Az étteremben Pella Zitával készítettünk interjút nemrégiben közös projektjeinkről.

Zita okl. építészmérnökként végzett a BME Építészmérnöki Karán, jelenleg a doktori  értekezését írja és három gyermek nevelése mellett dolgozik férjével, Balázs Marcellel közös építész irodájukban, a Studio BMPZ-ben. Az Ízlelő Hegyvidéki éttermét 2019-ben tervezték, majd nemsokkal később terveik meg is valósultak.

Az Ízlelő étterem egy olyan hely, ahol a megváltozott munkaképességű emberek lehetőséget kapnak bemutatni képességeik sokszínűségét, és a legtöbbjüket jellemző lenyűgöző akaraterőt. Az étterem és a Hegyvidéki Önkormányzat célkitűzése, hogy egy olyan helyet teremtsen, ahová betérve meggyőződhetünk arról, hogy megfelelő körülmények biztosítása esetén, szinte mindenre képes lehet egy megváltozott munkaképességű ember is. Az étteremben nap mint nap olyan ételeket készítenek, amelyek minőségében és ízében nem kötnek kompromisszumot. 

“A tervezési programban kiemelt helyet kaptak a fenti célkitűzések, és ennek megfelelően az is, hogy a teljes belsőépítészeti terv készítése során teljesítsük az akadálymentes követelményeket.” – meséli Zita. 

“Erre persze minden munkánknál odafigyelünk, de itt a tervezési folyamat során lehetőségünk volt mai, ténylegesen életszerű igények megismerésére, a tervezési  szabályok korszerűsítésére, amit például a könnyebben irányítható joystickes kerekesszékek használata tesz lehetővé.” – teszi hozzá Zita.

Az étterembe belépve egy keresztirányú fogyasztótérben találjuk magukat, a térben izgalmas világítási koncepcióval és egyedi tapétával találkozunk. A fogyasztó térre merőlegesen kapott helyet egy egyedi tervezésű játéksarok, a konyha, a  kiszolgáló pult és a vizesblokkok.  

Vendéglátóhelyek esetében az első benyomás kiemelten fontos.. A vendégek azonnal eldöntik, hogy visszatérnek-e, és leginkább a hely atmoszférája és designja határozza meg ezt a döntést. Az egyik olyan dizájnelem, amely kiemelkedő fontossággal bír a vendéglátóhelyek tervezésében az a tér fal és padlóburkolata.

“Míg a fogyasztótér színes nyüzsgő hangulatot közvetít a kiszolgáló terekben az volt a víziónk, hogy a téri elemekkel harmonizáló, visszafogott szürkés árnyalatú homogén felületet kapjunk, ezért a Cotto D’Este/Kerlite Buxy lapjaira esett a választásunk, így a háttér területekhez,  pultokhoz és mosdókhoz egy könnyen karbantartható kerámiaburkolat kerülhetett. Kiviteli terveinkben 100×300 cm méretű nagytáblás kerámiaburkolat szerepelt, a megvalósítás során azonban 100×100 cm méretű lapokra módosult a termék. A Kerlite lapjait már több projektünkben alkalmaztuk, biztosak voltunk benne, hogy ez itt is egy időtálló választás lesz.” – mondja Zita.

A Cotto D’Este/Kerlite Buxy a gyártó  egyik legrégebb gyártásban lévő ikonikus kollekciója. A kerámiaburkolat textúráján jellegzetes burgundi kő foltos mintázata köszön vissza. A Cotto D’Este Buxy kérámiaburkolata modern megoldás azok számára akik a kő természetes szépségét és kifinomult eleganciáját szeretnék a tereikben viszontlátni. A kollekció 3,5 mm vastag nagytáblás vékonyított kerámialapjai négyféle méretben 50×50, 50×100 és 100×100 valamint 100×300 cm hatféle színárnyalatban érhető el. A lapok felülete natur megmunkálással készül.

Legyen szó éttermekről, kávézókról vagy bárokról, a kerámiaburkolatok megfelelő megválasztásával sikeres és könnyen karbantartható vendéglátó egységet teremthetünk. A kerámiaburkolatok nemcsak esztétikailag vonzók, hanem hosszú távon is megkönnyítik kiemelkedő kopásállóságukkal, sav-és lúgállóságukkal, antibakteriális anyagtartalmukkal a  vendéglátóipari vállalkozások életét.