Hogyan hozz létre harmomonikus tereket kerámiaburkolatokkal

Szerző: | 2023 dec 5 | burkolat, érdekesség, homlokzatburkolat, kerlite, kültér, nagytáblás burkolat

Az épületek tervezésekor az egységes és harmonikus kialakítás kulcsfontosságú szerepet játszik. Az esztétikai vonzerőn túl a design segítheti a funkcionalitást, a terek kényelmes használatát, hozzájárul a felhasználók érzelmi jólétéhez, valamint  növeli az ingatlan értékét is.

A külső és belső terek harmóniáját és egységességét könnyedén megteremthetjük kerámiaburkolatok segítségével.  A kerámiaburkolatok számos textúrával készülnek változatos mintázatukkal könnyedén beilleszthetőek különböző stílusú, modern és klasszikus hangulatú terekbe is. A kollekciók között a fa, beton, márvány, kő és fémes hatású burkolatok széles választékával találkozunk és homogén megjelenésű lapokkal is többféle szín variációban.

A felületképzések összehangolásánál fontos az esztétikus megjelenés mellett a praktikumot és a műszaki tulajdonságokat is figyelembe venni. A kerámiaburkolatok rendkívül ellenállóak, karcállók, sav- és lúgállók, fagy- és hőállók és bizonyos szériák antibakteriális anyag-összetétellel rendelkeznek. 

A kollekciók többsége többféle felületi megmunkálással készül tükörfényes, félfényes, selyemfényű, matt és érdesített felületű, csúszásgátló tulajdonságú lapok között válogathatunk, melyek egy szérián belül azonos mintázatúak és színűek. Kerámiaburkolatok segítségével az egységes megjelenést megtartása mellett a felhasználói igényekhez illeszkedve számos lehetőség közül válogathatunk a funkció függvényében.

A vezető kerámiaburkolat gyártók kiemelt figyelmet fordítanak az utóbbi években arra is, hogy optimalizálják az alapanyag felhasználását és az előállítás során felhasznált energiamennyiséget, ezért a burkolat kollekció darabjait nemcsak többféle méretbe és felülettel hanem szérián belül többféle vastagságban is készítik. A fenntarthatóság egyik fontos szempontja, hogy mindig csak annyit használjunk, amennyi valóban szükséges.

Kerámia gyártóink  háromféle technológiával képesek ugyanazt az esztétikai minőséget megvalósítani lehetőséget teremtve arra, hogy kerámialapok vastagságát felhasználás szerint optimalizálhassuk, így azonos  design tartalommal alakíthatóak ki a kültéri padló felületek , az épület homlokzatok, a beltéri padlóburkolatok, valamint a beltéri falburkolatok. Lássuk, melyik kerámialap mire és hogyan használható:

1. ultravékony, hajlítható nagytáblás kerámialapok – 3.5 mm , 5.5 mm, 6 mm vastagságban karbon semleges megoldást nyújtanak, beltéri fal- és padlóburkolatként, bútorok felületeként használhatók, valamint homlokzatburkolatként 

2. hagyományos anyagában színezett kerámialapok – legnagyobb méretválasztékban többféle felületi megoldással – a szuper fényestől az érdesített csúszásgátló felületekig – érhetők el 9-14 mm vastagságban 

3. extra vastagságú kerámiaburkolatok – 20 mm vastag rendkívüli teherbírású csúszásgátló felületképzéssel kialakított lapok kültéri padlóburkolatként használhatók

A következő enteriőrben bemutatunk egy példát, hogy a kerámiaburkolatok hogyan képezik  szerves részét a designnak és a funkcionalitásnak és hogy a színek, minták és elrendezés gondos kiválasztásával hogyan hozhatunk létre egységes és vonzó környezetet:

A konyha és az étkező padlóburkolata hagyományos 9,5 mm vastag , matt felületű 120×120 cm méretű kerámiaburkolatból készül. A széria azonos textúrájú, szürke árnyalatú terméke a falak védelmét biztosítja könnyen takarítható, matt felülettel, 100×300 cm méretben. A lapkollekció antibakteriális tulajdonságát, sav-lúgállóságát, hőállóságát és könnyű megmunkálást kihasználva a széria sötétebb árnyalatú kerámialapjából került kialakításra a térbe állított konyhasziget munkalapja is. A ház egységességét és harmonikus megjelenését tovább emeli a határtalan design a külső és a belső terek között, melyet a széria 20 mm vastag kültéri fagyálló, 60×60 cm méretű lapjaival értek el.

A kerámiaburkolat szériák komplexitása kiváló lehetőséget teremt arra, hogy kreatívan és tudatosan alakítsuk a tereket a tervezés során. Segítségükkel a külső és belső tereket és az egymás mellett elhelyezett belső tereket éles határok nélkül, finom átmenetekkel, kollekciókon belül megtalálható színek felhasználásával differenciálhatjuk.