A zuhany alatt kreatívabbak vagyunk – a zuhanyzó hatás

Szerző: | 2019 nov 14 | érdekesség, fürdőszoba

Mindenkivel előfordult már, hogy amikor egy-egy problémán gondolkodott, akkor egy kicsit bele ragadt annak megoldás keresésébe. Az asszociációk nem működtek, egyfajta gondolati szegénység lesz rajtunk úrrá.

Viszont ha kilépünk a megszokott helyszínről, váratlanul új ötletek születnek és a megoldás elkezdődik kirajzolódni előttünk.

A fürdőszoba és azon belül a zuhanyzás, tipikusan egy ilyen kilépő helyszínnek számít, mert benne egy kicsit elhagyjuk életünk tipikus munkahelyszíneit, és ami legalább ennyire fontos, hogy a zuhany alatt nem törik meg a gondolatok szabad áramlását a gondolatsort rendszeresen megakasztó emailek, csetüzenetek és pittyegő értesítéshangok sem.

Szóval fürdőszoba egy külön világ, ahol a döntésekért felelős prefrontális kéreg ellazul, és az agy nyugalmi állapotában aktív alaphálózat működése kerül előtérbe, ami nem éppen ideális a máskor olyan hasznos összpontosításhoz, viszont kedvez a tudatos gondolkodás közben figyelmen kívül hagyott gondolattársításoknak.

A gondolatoknak ezt a fajta szabadabb csapongását segíti elő az is, hogy a forró zuhany alatt erősen beindul a dopamintermelés, amelyet elsősorban a felszabadító tevékenységek segítenek elő és ezek közé tartozik a zene hallgatás vagy az edzés mellett a zuhanyozás is.

Egy-egy jó ötletért tehát érdemes minden nap a fürdőszobába látogatni és egy kiadós zuhanyzást végezni, mert sok kérdésünkre ott találjuk meg a választ.

Az Átrium Kft. tervezői számtalan jó ötlettel rukkolnak elő nap, mint nap az érdeklőknek és a fürdőszoba építésben gondolkodóknak.

Nézzd meg ezek közül néhányat a Látványtervek menüpont alatt és ha kérdésed van, vagy építenél végre egy olyan zuhanyt, amit igazán szeretnél, feltétlenül gyere el hozzánk megbeszélni az elképzeléseidet.